PROJE ÇALIŞTAYINA KATILIM YOĞUNDU

17 Nisan 2023 Pazartesi günü Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü toplantı salonunda  Rejeneratif ve Restoratip Tıp Uygulamaları ve Araştırmaları Proje Çalıştayı düzenlendi . Çalıştaya P1, P2, P3, P4, P5, P6, P7 , P8 ve P9 projelerinin yürütücüleri, araştırmacıları ve ekipleri katıldı. Projelerde yapılanların güncel durumunun tartışıldığı, alt projeler arasındaki etkileşimi ve işbirliğini arttırmaya yönelik Çalıştay, projelerdeki son gelişmelerin sunulmasının ardından soru cevap bölümüyle devam etti. Projeye P7 proje yürütücüsü olan Michel Puceat da Fransa’dan gelerek katıldı ve “´Regenerative use of the induced pluripotent stem cell (IPS) derived cardiomyocytes in in vitro cardiac insufficiency model  ” başlıklı P7 projesi hakkında sunum yaptı.

03.12.2022

P9 Proje ekibi 3 Aralık 2022 Cumartesi günü 1004 Projesi’nde yer alan 8 farklı alt proje katılımcılarına yönelik olarak “Ticarileşme Süreçleri, Fikri Haklar ve Patent Süreçleri” başlıklı bir online seminer atölyesi gerçekleştirmiştir. Saat 10.00 – 13.00 arasında 3 oturum şeklinde düzenlenen atölyeyi P9 grubu araştırmacısı, öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Oğuz ve bursiyer İlayda İleri gerçekleştirmişlerdir. Atölyeye bütün proje gruplarının temsilcileri katılarak 1- Patent ve Faydalı Model Hukuku, 2- Marka ve Tasarım Hukuku ve 3-Sınai Hakların Ticarileştirilmesi başlıklarında bilgilendirilmişlerdir.

16.11.2022

Tübitak – 1004 Projesi kapsamında sosyo-kültürel etki analizi saha çalışması İzmir’de başladı. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Çiler Dursun ve ekibi 16.11.2022 ve 20.11.2022 tarihleri arasında İzmir Ege Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Araştırma Hastanesi’nde nitel ve nicel yöntemlerle saha verilerini derliyorlar.

15.10.2022

Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarının Toplumsal Etkileri Projesinin İlk Bulguları Uluslararası Kongrede Sunuldu.

Ankara Üniversitesi’nin yönetici üniversite olduğu ve Tübitak 1004 Yüksek Teknoloji Platformları programı tarafından desteklenip Kök Hücre Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günhan Gürman tarafından yönetilen Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları ve Uygulamaları başlıklı konsorsiyum yapısındaki projenin alt projelerinden olan “Türkiye’de Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarının Sosyo Kültürel, Ruh Sağlığı, İktisadî, Hukuki ve Etik Etki Değerlendirmesi” başlıklı multidisipliner projenin ilk saha çalışması bulguları Anadolu Üniversitesi’nin ev sahibi olduğu 2. Uluslararası Tıp, Sağlık ve İletişim Kongresi’nde 5 – 8 Ekim 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen bir panel ile kamuoyu ile paylaşıldı.

7 Ekim 2022 tarihinde yapılan “Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarının Toplumsal Etkileri” başlıklı çevrimiçi panelde alt proje yürütücü Prof. Dr. Çiler Dursun (İLEF) “Türkiye’de Hasta Bireylerin Kök Hücre Tedavilerine Yönelik Yaklaşımı” başlığında, araştırmacılar Prof. Dr. Arzu Oğuz ve bursiyer Arş. Gör. İlayda İleri (Hukuk Fakültesi) “Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarında Ar – Ge İnovasyon ve Buluşların Ticarileşmesi Sorunu” başlığında, Doç. Dr. Ömer Faik Anlı (DTCF) “Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarının Olası Etik Sorunları ve Bunun Bilim Algısına Etkisi” başlığında ve Dr. Nilay Ünsal (SBF) “Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarının İktisadi Değerlendirmesi: SMA Hastalığı Örneği” başlığında birer bildiri sunarak, multidisipliner araştırmanın ilk bulgularını sergilediler. Araştırmada halen farklı illerdeki hastaların, hasta yakınlarının ve sağlık personelinin kök hücre tedavilerine yönelik yaklaşımları saha çalışmaları ile derlenmeye devam edilmektedir.

Kongrenin çevrimiçin panel ve bildirilerinin kayıtları https://medheacom.org/ adresinden kayıt yapılarak izlenebilmektedir.

2. Uluslararası Tıp, Sağlık ve İletişim Bilimleri Kongresi, 5-8 Ekim 2022 tarihlerinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi salonlarında ve online olarak düzenlenecektir.

Kongrede Türkiye’de Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarının Toplumsal, Ruh Sağlığı, İktisadi, Hukuki ve Etik Etki başlığındaki Tübitak 1004 Projesini yürüten P9 grubundan Prof. Dr. Çiler Dursun, Prof. Dr. Arzu Oğuz ve İlayda İleri, Doç. Dr. Ömer Faik Anlı ve Dr. Nilay Ünsal da 7 Ekim Cuma günü bir panel ile yer alacaklardır. Kongredeki proje çalışmalarından yapılan sunumlar https://medheacom.org/Salons/BilimselProgram adresinde topluca yer almaktadır. Panelin programı aşağıdaki gibidir:

7.10.2022 – ANATOLIA SALONU

Panel: Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarının Toplumsal Etkileri

14:45 – 16:00

Panel Başkanı: Prof. Dr. Çiler Dursun

(Anlara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü)

– Türkiye’de Hasta Bireylerin Kök Hücre Tedavilerine Yönelik Yaklaşımı

14:45 – 15:00

(Prof. Dr. Çiler Dursun – Ankara Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü)

-Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarının İktisadi Değerlendirmesi: SMA Hastalığı Örneği

15:00 – 15:15

(Dr. Nilay Ünsal)

– Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamarında Ar-Ge İnovasyon ve Buluşların Ticarileşmesi Sorunu

15:15 – 15:30

(Prof. Dr. Arzu Oğuz – Araş. Gör. İlayda İleri)

– Rejeneratif ve Restoratif Tıp Uygulamalarının Olası Etik Sorunları ve Bunun Bilim Algısına Etkisi

15:30 – 15:45

(Doç. Dr. Ömer Faik Anlı)

31. 08. 2022 – 05.09. 2022

Tübitak-1004 Projesi “Sosyo-Kültürel, Ruh Sağlığı, İktisadi, Hukuki ve Etik Etkisinin Değerlendirilmesi” kapsamında Ankara dışındaki ilk saha çalışması Erzurum’da yapıldı. Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde 140 yataklı hastaya anket uygulandı, 40 hasta yakını ve 12 sağlık personeli ile de mülakat gerçekleştirildi. Ardından Erzurum Buhara Hastanesi’nde 10 hastayla anket başlatıldı ve 10 hasta ile mülakat yapıldı.

15 . 08. 2022 

Tübitak 1004 Mükemmeliyet Merkezi Destekleri kapsamında desteklenen Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları ve Uygulamaları başlıklı Projemiz 2. Ara Raporu Değerlendirme Toplantısı 15.08.2022 tarihinde Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Toplantıya Tübitak Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Serdar Öztürk, Ankara Üniversitesi Kök Hücre Enstitü Müdürü ve Proje yöneticisi Prof. Dr. Günhan Gürman, projelerin yürütücüleri ile Tübitak 1004 proje uzmanları katılmışlardır. Toplantıda bugüne kadar geçen 18 aylık proje sürecinin geldiği aşama değerlendirilmiş ve bundan sonra yapılacaklar üzerinde görüş alışverişinde bulunulmuştur.

1 Mart 2022 

P2 – P3 Proje Çalıştayları

Tübitak 1004 Projesi P2 proje ekibinin “Klinik Tanılamada Mikroakışkan Çip İçerisinde 3 Boyutlu Karaciğer Kitinin Geliştirilmesi” ve P3 proje ekibinin “Menisküs Hasarlı Hastaların Tedavisinde KH Kaynaklı Eksozom Tedavi Protokolünün Geliştirilmesi” başlıklı çalışmaları kapsamında 1 Mart 2022 tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) bünyesinde bir çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştayda P2 ve P3 Proje Yürütücüleri Doç. Dr. Hüseyin Avcı ve Doç. Dr. Ayla Eker Sarıboyacı birer sunum gerçekleştirmişlerdir.

08.03.2022

P7 Projesinden Seminer

Rejeneratif ve Restoratif Tıp Araştırmaları ve Uygulamaları Projesi kapsamında, P7 Modülünde Yürütücülüğü üstlenen ve Aix-Marseille University, Medical School’da çalışmalarını sürdüren Prof.Dr. Michel Pucéat, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 8 Mart 2022 tarihinde Seminer “A novel approach to regenerate failing right ventricle in a pig model of repaired Tetralogy of Fallot” başlığını taşıyan bir seminer verdi.