PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ: DOÇ. DR. GÜRKAN RAŞİT BAYAR

PROJE ADI: MİKROBİYOTA KAYNAKLI POST-BİYOTİK MEDİATÖR DESTEKLİ İNSAN EPİDERMAL DOKU EŞDEĞERİNİN VÜCUT DIŞINDA ÜRETİLMESİ: REJENERATİF TIP UYGULAMALARI İÇİN YENİ BİR DOKU MÜHENDİSLİĞİ ÜRÜNÜ

PROJEDE YER ALAN DİĞER KURUMSAL ORTAKLARIN İSİMLERİ:

  • Ankara Üniversitesi
  • Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
  • Koç Üniversitesi
  • Sabancı Üniversitesi
  • Sağlık Bilimleri Üniversitesi

PROJENİN GENEL AMACI: 

Dinamik ve kompleks bir süreç olarak kabul edilen yara iyileşmesi için ideal tedavilerin seçimi ve uygulanması oldukça önemlidir. Bu modülün temel amacı, normal dokunun histolojik yapısını taklit edebilecek travma, akut ve kronik yaralar ile cerrahi rezeksiyon veya çeşitli sebeplerle deride uygulanan cerrahi operasyonlar sırasında veya sonrasında açık kalan yaraların iyileşmesini hızlandırabilecek ideal bir epidermal doku eşdeğerini vücut dışında üretmektir.

PROJEDEN ELDE EDİLECEK ÇIKTI / ÇIKTILAR:

Vücut dışında üretilecek olan insan epidermal doku eşdeğerinin klinik kullanımı; akut ve kronik yaralanmalar ile yanıkların rekonstrüksiyonunda otojen (vücudun başka bir bölgesinden alınan) deri grefti kullanımına ilişkin ikincil cerrahi yara oluşturulmasına gerek bırakılmaması planlanmaktadır. Ayrıca, hastaların iyileşme sürelerini kısaltılabilecek, yara iyileşmesi sırasındaki skar-nebde dokusu gelişimi sınırlandırılabilecek, daha kısa sürede ve daha az komplikasyonlu cilt iyileşmesi sağlanabilecektir. Bununla birlikte, hedef ürün immün reddedilme (vücut bağışıklık sistemi reaksiyonu) için kritik bir olasılık teşkil eden domuz veya kadavra derisinden farklı olarak, yaralanan kişinin tamamen kendisine ait hücreler ile üretileceğinden immunolojik (vücut bağışıklık sistemi) reddedilme reaksiyon riskini de en az düzeye indirebilecektir. Deri yaralanmalarında gecikmeli iyileşme sürecinin hastanın yaşam kalitesini etkilediği, psikolojik olarak toplum içerisinden soyutlanmalarına neden olduğu ve iş gücü kaybına sebebiyet verdiği dikkate alındığında, hedef ürünün hastanın yaşam kalitesinde psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan önemli bir iyileşme sağlayacağı da öngörülmektedir.

PROJENİN SÜRESİ: 48 AY